אייל ציטיאט, שחקן העבר ומאמן הבנייה הגופנית של מכבי 'קביליו' יפו, מדבר על הטרנד של האימוניים האישיים בשנים האחרונות, על כמות יחידות האימון הרצויות במהלך השבוע, על הפערים בנינו לבין אירופה וממליץ על מה כדאי להקפיד בשגרת האימונים.
בשנים האחרונות, יותר ויותר שחקנים במחלקות הנוער מוסיפים לשגרת האימונים השבועית שלהם, בנוסף לפעילות במועדון, אימונים ותכנים נוספים כדי לשפר את הסיכויים שלהם להגשים את חלומם – להפוך לשחקני כדורגל מקצוענים.
שאלנו את אייל ציטיאט, האחראי על הבנייה הגופנית במחלקת הנוער של מכבי ‘קביליו’ יפו מספר שאלות בנוגע לאימונים אישיים, אשר אחוז גבוה מהשחקנים במחלקות הנוער מוסיפים בדרך קבע “כמוצר משלים” לתוכנית האימונים.
אייל, שחקנים רבים מתאמנים במסגרת הקבוצה 4 אימונים, יש כאלה שאף יותר, ובנוסף יש משחק בשבת. זה לא עמוס מדי להוסיף אימון אישי במהלך השבוע?
“לתפיסתי במהלך השבוע, בניהול זמנים נכון תוך חלוקה נכונה של העומסים, העבודה ותוכן האימונים. ביחד עם האימונים והמשחקים של הקבוצה, אפשר להגיע ל 10-12 יחידות אימון.
יחידות האימון צריכות לכסות עבודה בנושאים הבאים:
- כוח משקל גוף + חדר כושר: צריכה להיות עבודה על כוח לפלג גוף עליון ותחתון. ובתוך כך חלוקה לשרירים גדולים וקטנים והשילוב ביניהם
- עבודה על טכניקה וסיומות: עבודה כמה שיותר על טכניקה, כדרור, שליטה בכדור, סיומת מכל מיני מצבים, עבודה על הפס, עצירת הכדור והבעיטה.
- עבודה על יציבה, שיווי משקל וחיזוקים: חשוב לעבוד בצורה מסודרת עם גומיות כוח ואביזרים הקשורים לנושא דוגמת: בוסו, פיתות יציבה, כדורי כוח, גומיות ועוד
טיפולים: עיסויים ושחרור
חשוב מאוד לזכור שהפערים ביכולת בגילאים הצעירים, לא באים לידי ביטוי מול אירופה, הליגות החזקות או הנבחרות. הפערים לדעתי נפתחים בשלב מאוחר יותר, לקראת גילאי נוער ובבוגרים. כאשר בכל העולם ילדים סופגים הרבה שעות אימון ותוכן מגיל צעיר. אצלנו במועדונים רבים נותנים 4 יחידות אימון ומשחק, ובחלק לא מבוטל של הקבוצות והגילאים אף 3 יחידות אימון ומשחק. בשל הפערים לאורך השנים בכמות יחידות האימון בשבוע, נפתחים פערים שקשה מאוד לצמצם שמגיעים לנוער ובוגרים.
ברגע שכל ילד ייקח את עצמו ברצינות, ירצה לעבוד קשה ויבין שרק בעבודה קשה מצליחים. בלי קיצורי דרך, בלי תירוצים ובלי לחכות למה יגידו, או מה יחשבו ואם המאמן נותן לי לשחק או לא – כדי שארצה להתאמן ולהשקיע. המחויבות של הילדים תגדל וכך גם היכולות הטכניות, הגופניות והרמה האישית והקבוצתית תעלה ונוכל לראות יותר ויותר ילדים מתפתחים וגדלים להיות שחקנים.
לכן, חשוב מאוד להתאמן בצורה אישית גם מעבר לפעילות של הקבוצה ובשילוב של תכנון זמנים נכון אין סיבה שהדברים לא יצליחו”.
שחקני נבחרת ישראל בשנות ה-70, הנבחרת היחידה שהעפילה למונדיאל, לא לקחו אימונים אישיים ועדיין הצליחו כפי ששחקן ישראלי אחר מעולם לא הצליח. אז למה כיום זה כל כך נפוץ?
“ההשוואה לשחקני עבר ובעיקר בהשוואה המיתולוגית לשחקני מונדיאל 70 אני חושב שזאת טעות קשה ולא רלוונטית. התנאים הבסיסים, התנאים הסביבתיים, המנטליות והדברים שהיו בעבר, לא רלוונטיים לנוער של היום. במיוחד בכל נושא המחויבות, ההשקעה, הרצון והגישה לאימונים ולמשחקים.
חשוב לזכור שבעבר, שעות רבות מהיום היו סביב פעילות ספורטיבית. הילדים היו הרבה מחוץ לבית, שיחקו בחוץ כל היום כדורגל. לא היו ה”פיתויים זוללי הזמן” שיש כיום לבני הנוער, כיום יש לילדים ולנערים פחות “שעות רחוב” משהיו בעבר.
נקודה נוספת שחשוב לזכור היא שהכדורגל השתנה בכל ההיבטים. משנה לשנה המשחק הופך להיות הרבה יותר מהיר, יותר פיזי, הרבה מאוד חלקים גופניים באים לידי ביטוי והמשחק הפך למאוד ממוקד, מחושב ומתוכנן בכל המרכיבים שלו – בעזרת אמצעים טכנולוגיים שונים שמשפיעים על המשחק, על האימון, על ההכנה של כל שחקן ושחקן בנפרד ועל כל קבוצה, דברים שלא היו בשנים אחורה”.
באימון אישי רצוי תמיד לעבוד על נקודות לשיפור שהן שונות בין שחקן לשחקן. מה הערך של אימון בקבוצה קטנה אם לא עובדים עם כל שחקן על הנקודות שלו לשיפור?
“כמו בכל דבר בחיים גם לשאלה הזאת יש צדדים טובים ויש צדדים פחות טובים. היתרונות של עבודה אישית ברורה לכולם ואין עלייה עוררין – עבודה אישית ממוקדת תוביל לשיפור דברים נקודתיים שרלוונטיים לאותו שחקן בכל המובנים הגופניים, הטכניים והמנטליים.
אולם, יש בה גם חסרונות, הדבר העיקרי מבחינתי זה שאין באמת זמני מנוחה כאשר עובדים לבד, נקודה שיש לה משמעות אדירה בהתאוששות, בזמן אימון שעובדים בתחנות קטנות בין סט לסט. דבר נוסף שמאוד משמעותי ומשיגים באימון בקבוצות עבודה קטנות, הוא הגיוון באימון. יש יותר אפשרויות לתרגול בכל המרכיבים – החלק הגופני, הטכנית והסיומות”.
כעת, בתקופת הפגרה הקצרה טרם החזרה לאימונים, מה ההמלצות שלך לדור הצעיר של הכדורגלנים?
“מאוד חשוב בפגרה להגיע לחלוקת זמנים נכונה של מנוחה והתאוששות מהעונה הקודמת, ובמקביל להתאמן ולהכין את הגוף בעיקר ברמה הפיזית והמנטלית לעונה החדשה.
לדעתי חשוב בזמן הפגרה וההכנה לעונה לשים דגש יותר על החלק הגופני, האירובי והכוח, כדי להגיע יותר חזקים לעונה. הדבר ימנע פציעות וגם יבנה אתכם יותר נכון לעמוד בכל האתגרים לאורך העונה. לכן חשוב מאוד לרוץ, לעשות עבודה של כוח, חיזוקים, שיווי משקל ועוד. אני מאמין בעבודה קשה בלי ויתורים, עבודה עם השקעה, התמדה, רצון, אכפתיות ומחויבות.
בנוסף, חשוב לזכור ולהבין שכדי לנסות ולהגשים את החלום הכי חשוב לנו – להיות שחקני כדורגל – יש הרבה ויתורים והתמודדויות. הדרך היא קשה וארוכה ולא תמיד הכל הולך חלק כפי שרוצים ומתכננים.
נסו לבוא וליהנות מהאימון. להציב מטרות קטנות כל פעם כדי לסמן וי – על המטרה הגדולה. אף אחד לא יזכור איפה שיחקת אם בסוף לא תצא שחקן”.